Κ Ρ Α Τ Η Σ Ε Ι Σ
Τοποθεσία & Λίμνη

Η Καστοριά βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Ελλάδας και κατέχει το δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού συνορεύει βόρεια με τον Νομό Φλώρινας νοτιοανατολικά με τους Νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, νοτιοδυτικά με τον Νομό Ιωαννίνων και δυτικά με τα Αλβανικά σύνορα. Έχει πρόσβαση οδικώς από όλη την Ελλάδα και αεροπορικώς από την Αθήνα.

Η πόλη είναι κτισμένη στη χερσόνησο που εισχωρεί στην λίμνη Ορεστιάδα. Mε υψόμετρο 623μ. ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους Βίτσι και Γράμμο, με πολύ καλό κλίμα θεωρείται μια από τις πιο όμορφες, παραδοσιακές και μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πλούσια στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού σώζονται σήμερα στην Καστοριά. Βυζαντινά τείχη, Βυζαντινές εκκλησίες, μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά, δεμένα άρρηκτα με τη σύγχρονη πόλη η οποία αποτελεί Παγκόσμιο Κέντρο παραγωγής και εμπορίας Γουναρικών.
Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με δεσπόζουσα θέση τη μοναδική Λίμνη της Καστοριάς, συνθέτουν την ταυτότητά της.

Η λίμνη "Ορεστιάδα" της Καστοριάς θεωρείται μορφολογικά η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδος και έχει κηρυχθεί ως "Μνημείο φυσικού κάλους" από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10 εκατομμύρια περίπου χρόνια (Μειόκαινος περίοδος). Σήμερα η έκτασή της είναι περίπου 28 τ.χιλ. και το μέγιστο βάθος της περίπου 90 μ. Είναι αξιοπρόσεκτη η ύπαρξη μιας μεγάλης ποικιλότητας φυτών, ζώων & ψαριών.

Η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των πιο σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας.

Για λίγες μέρες σχεδόν κάθε χειμώνα, η λίμνη παγώνει δίνοντας μια τελείως διαφορετική όψη στο τοπίο.