Κ Ρ Α Τ Η Σ Ε Ι Σ
Κοντινές Διαδρομές

 

Απολιθωμένο Δάσος Νοστίμου
Περιοχή: Χωριό Νόστιμο
 
Στα 27χιλ. από την Καστοριά και μετά το Άργος Ορεστικό βρίσκεται το Απολιθωμένο δάσος του Νοστίμου που έχει ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών! Τα ευρύματα πολλά και μοναδικά.
 
Υπήρχε μία προϊστορική θάλασσα που περιέβρεχε την περιοχή και θα δείτε δόντι προϊστορικού καρχαρία, και απολιθωμένα στρείδια, αχινούς, κοχύλια κ.α. Επίσης έχουν βρεθεί και φυτά τροπικού ή υποτροπικού κλίματος, το σημαντικότερο φυτικό εύρημα είναι οι απολιθωμένοι φοίνικες και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.
 
Υπάρχει πάντα φύλακας αλλά καλό πριν πάτε να πάρετε ένα τηλέφωνο πριν.   
   
Εκδρομή στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.
 
Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στα σύνορα με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, βρίσκονται οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα σε απόσταση 45 λεπτών από την Καστοριά.
 
Η Μικρή Πρέσπα έχει δύο νησάκια: τον Άγιο Αχίλλειο που κατοικείται και το Βιδρονήσι στο οποίο υπάρχει μόνο ένα ερημοκλήσι. Οι δυο λίμνες ήταν κάποτε ενωμένες μεταξύ τους αλλά χωρίστηκαν από τις προσχώσεις των χειμάρρων. Σήμερα επικοινωνούν με στενό δίαυλο στη θέση Κούλα.Τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία είναι οι ναοί του Αγίου Αχιλλείου, των Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς της Πορφύρας, όλοι στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.
 
Σε παραλίμνιες σπηλιές της Μεγάλης Πρέσπας βρίσκονται απομεινάρια ναϊσκων και σκητών. Πολλά σπίτια στις Πρέσπες, άλλα σε καλή κατάσταση και άλλα ερειπωμένα, είναι αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα περισότερα βρίσκονται στα χωριά Ψαράδες και Άγιος Γερμανός, που έχουν κηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί με ειδικό καθεστώς προστασίας.
   
Εκδρομή στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου - Αρκτούρος
 
 
Το χωριό είναι χτισμένο στα 1.400 μέτρα σε μία αετοφωλιά του ανατολικού Βιτσίου, μαγεύει τον επισκέπτη που δε το ανακαλύπτει παρά μόνο στην τελευταία στροφή του δρόμου και απέχει 40 λεπτά από την Καστοριά.
 
Περικλείεται από ένα υπέροχο δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια.
Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα κέντρο ενημέρωσης, προστασίας και περίθαλψης για την καφέ αρκούδα ενάμισι χλμ έξω από το χωρίο. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους.
 
Πριν φτάσετε στο Νυμφαίο κάντε μία στάση στο χωρίο Αετός για να επισκεφθείτε το κέντρο ενημέρωσης για την προστασία της αρκούδας. Μόλις πάρετε το δρόμο της επιστροφής κάντε μία στάση στο παραδοσιακό οικισμό Κλεισούρα που απλώνεται αμφιθεατρικά στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα το κάμπο της Εορδαίας.   
   
Εκδρομή στο ορεινό όγκο Βίτσι.
 
Ξεκινώντας πάντα από την Καστοριά και οδηγώντας βόρεια προς την Φλώρινα, περνάμε από τα χωριά Απόσκεπο, Κεφαλάρι, Σιδηροχώρι, και στην συνέχεια ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει προσφέροντας μια υπέροχη θέα της λίμνης της Καστοριάς. Στο 14ο χιλ από την Καστοριά συναντάμε το χωριό Βυσσινιά, ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει και φτάνει στο χωριό Οξιά σε υψόμετρο 1.190 μέτρων. Οι κάτοικοι του χωριού Οξιά είναι μανιώδεις συλλέκτες των άγριων μανιταριών που αφθονούν στην περιοχή. Μετά την Οξιά και οδηγώντας στο πυκνό δάσος φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου σε υψόμετρο 1.610 μ. Μετά από 2,5 χιλ βρισκόμαστε σχεδόν στην κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 2.216 μ. Εκεί η θέα είναι μαγευτική. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται το μνημείο πεσόντων του εμφύλιου πολέμου (1948 - 1949).
 
Αν συνεχίσετε την διαδρομή θα σας οδηγήσει στην Φλώρινα.   
   
Εκδρομή στα Χιονοδρομικά.
 
Για εσάς που σας αρέσει το Σκι και οι συναφείς αθλητικές δραστηριότητες, σας προτείνουμε δύο επιλογές:
 
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι στα 30 χιλ από την Καστοριά στο δρόμο προς Βυσσινιά – Οξυά – Βίτσι σε υψόμετρο 1.610 μ. με Lift για μικρούς και μεγάλους. Η κεντρική πίστα έχει μήκος 1.000 μ. και υπάρχουν δύο πλευρικές με μήκος 2.500μ και 1.300μ. Αν μετανιώσετε ή κουραστείτε υπάρχει και το σαλέ με καφετερία και εστιατόριο.
 
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλα - Πισοδέρι απέχει 40 χλμ από τη πόλη της Καστοριάς και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας - Πισοδερίου, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Υπάρχουν 10 πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγόριες των skier αλλά και των snowboarder. Λειτουργούν 5 αναβατήρες, 3 συρόμενοι και 2 εναέριοι καθώς και ένα baby lift.
.
   
Εκδρομή στο Νεστόριο και συνέχεια στο ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου.
 
Ξεκινώντας από την Καστοριά και οδηγώντας στο δρόμο προς το Νεστόριο, περνάτε από τα χωριά Μανιάκοι, Κολοκυνθού, Μεσοποταμία και αφού φτάσετε στο χωριό Νεστόριο, έχει ξεκινήσει η περιοδεία στο ορεινό όγκο του Γράμμου.
 
Αγία Άννα: Λίγο πριν φτάσετε στο Νεστόριο θα συναντήσετε μία έξοδο για την Αγ. Άννα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι των Ταξιαρχών της «Τσούκας», που χρονολογείται στο 13ο αιώνα. Μοναδικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της πέτρας , είναι χτισμένο σε ένα τεράστιο βράχο, πάνω έναν παραπόταμο του Αλιάκμονα που σε εκείνο το σημείο δημιουργεί έναν πανέμορφο καταρράχτη, θυμίζοντας έντονα τα Μετέωρα.  
 
Νεστόριο:  Ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός στους προποδες του Γράμμου. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο ενημέρωσης Γράμμου. Είναι ένα κέντρο πληροφόρησης που ο Δήμος σε συνεργασία με την οικολογική οργάνωση «Αρκτούρος» αξιοποιουν την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία για την ενημέρωση των επισκεπτών σε θέματα που σχετίζονται με την χλωρίδα, την πανίδα, την γεωγραφία, τις διαδρομές και τους οικισμούς του Γράμμου. Μέσω των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων δίνετε η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθούν on line τέσσερα σημεία του Γράμμου με την βοήθεια δικτύου καμερών. Επιπλέον θα προτείνονται διαδρομές στο βουνό με την παρουσία «Συνοδών βουνού».
      Επίσης αξίζει κανείς να δει το μοναδικό νερόμυλο του 19ου αιώνα με τις μυλόπετρες στις δύο νεροτρίβες που αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή για να ξαναζωντανέψει.         
      Στο Νεστόριο κάθε χρόνο το πρώτο Σαβ/κο του Αυγούστου διοργανώνεται το πάρτι δίπλα στο ποτάμι γνωστό ως RiverParty. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ο χώρος είναι προσβάσιμος και το τοπίο δίπλα στο ποτάμι μαγευτικό!   
 
Γράμμος: Δάση από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδρα και οξιές, αναρίθμητες χαράδρες, άγριοι βραχώδεις σχηματισμοί και απόκρημνες πλαγιές που εναλλάσσονται αρμονικά με κοιλάδες και λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, ρέματα και ορμητικά ποτάμια... Το φυσικό σκηνικό είναι μοναδικό στο ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου. Εξερευνήστε το!
 
Υπάρχουν εκεί μοναδικά μνημεία της φύσης που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε:. Από εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Στην Καρδιά του Γράμμου στην περιοχή των Αρρένων υπάρχει η μικρή λίμνη των Αρρένων, υπάρχει η μικρή ¨Δρακολίμνη¨ σε υψόμετρο 1.740 μ. Στην λίμνη ζει ένα είδος Αλπικού τριτώνα, που οι ντόπιοι το ονομάζουν ¨ψάρι με πόδια¨. Επίσης μία δεύτερη λίμνη ( Γκιστόβα ) βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο 2.350μ ψηλότερα από κάθε άλλη λίμνη στην Ελλάδα και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος.