Κ Ρ Α Τ Η Σ Ε Ι Σ
Καστοριά

 

Σπήλαιο Καστοριάς - ¨ Η Σπηλιά του Δράκου ¨
Περιοχή: Καστοριά ( παραλίμνιος δρόμος, οδός Σουγγαρίδη )  
 
Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την  Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης.
 
Το εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 χερσαία τμήματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και επτά λίμνες, η μεγαλύτερη 70 μ. Μια διαδρομή μήκους 300 μ. διατρέχει τις χερσαίες αίθουσες (το κεντρικό της τμήμα καταλήγει σε λίμνες), ενώ τέσσερις λίμνες και τα σταλακτικά συμπλέγματα γίνονται προσβάσιμα με πέντε διαδρόμους - σήραγγες και δύο κατασκευασμένες γέφυρες.
 
Εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων.   Σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε ! 
   
Μοναστήρι Παναγίας Μαυριώτισσας ( 12ου )
Περιοχή: Καστοριά ( παραλίμνιος δρόμος, λίγο μετά τη Σπηλιά του Δράκου )
 
Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου, (λίγο μετά την σπηλιά του Δράκου) που εισχωρεί στη λίμνη, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Ιδρύθηκε μάλλον επί των ημερών του αυτοκράτορος Αλεξίου Α' Κομνηνού (1081-1118).
Η ζωγραφική του καθολικού ανήκει σε διαφορετικές περιόδους. Οι παραστάσεις χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα, ενώ σε άλλα τμήματα υπάρχουν παραστάσεις από τα τέλη του 12ου αιώνα. Η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, που εξελίσσεται στον ανατολικό και νότιο τοίχο του νάρθηκα, είναι άκρως ενδιαφέρουσα από εικονογραφικής άποψης και εκτιμάται ότι ανήκει στο τέλος του 12ου αιώνα. Η σκηνή της Βάπτισης, που εικονίζεται κάτω απ' αυτήν, είναι ίσως λίγο μεταγενέστερη. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες (αυτοκράτορες και Άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος) τοποθετούνται χρονικά γύρω στα 1260.
Η μονή Μαυριωτίσσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σαν πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν γι' αυτήν αξιωματούχοι του Βυζαντίου.
   
Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό
Περιοχή: Δισπηλιό    (800 μέτρα από το ξενοδοχείο)
 
Στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5.000 π.Χ. περίπου, που δείχνει ότι η Καστοριά είχε κατοικηθεί από τους Νεολιθικούς χρόνους. Στον χώρο των ανασκαφών δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Οικομουσείο και διαμορφώθηκε μία αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, με καλύβες, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, οι οποίες διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία της εποχής. Βρίσκεται πάνω στη λίμνη της Καστοριάς.
 
Ειδώλια, περίτεχνα κεραμικά αγγεία, εργαλεία, κτίσματα ηλικίας 7.000 και πλέον ετών, μέχρι και πρωτόγονα μουσικά όργανα από την νεολιθική εποχή. Η αξία των ευρημάτων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη, όπως και η ποσότητα των πληροφοριών που η επιστημονική έρευνα μπόρεσε να αντλήσει από αυτά. Οι μελετητές υπολογίζουν πως στην περιοχή κάποτε ζούσαν περίπου 3.000, μέσα σε καλύβες που έχτιζαν στις όχθες της λίμνης, στηριγμένες πάνω σε ξύλινους πασσάλους.
   
Ενυδρείο Καστοριάς
 
Το Ενυδρείο Καστοριάς είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού της Ελλάδος και τα εκθέματά του είναι από λίμνες και ποτάμια ολόκληρης της Ελλάδας. 
Το ενυδρείο αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων και ξεχωριστή θέση έχουν αυτό της λίμνης της Καστοριάς (δεξαμενή 45τ.μ.) και του ποταμού Αλιάκμονα (δεξαμενή 14 τ.μ.) Επίσης υπάρχουν εκθέματα από λιμναία οικοσυστήματα όπως της Πρέσπας, της Βεγορίτιδας, της Τριχωνίδας και της Βόλβης. Παράλληλα λειτουργούν και πέντε δεξαμενές με την ιχθυοπανίδα των ποταμών: Αλμωπαίου, Αράχθου, Λούρου, Βουραϊκού και Γεροπόταμου.  
 
Στο ενυδρείο βρίσκονται περισσότερα από 38 είδη γλυκού νερού, όπως οι πέστροφες, οι κυπρίνοι, οι τούρνες, οι πλατίκες, οι γουλιανοί, το ασημένιο χρυσόψαρο κ.α.
   
Κρουαζιέρα στην λίμνη με το Τουριστικό Πλοιάριο
 
Δρομολόγια εκτελούνται μόνο κατόπιν ζήτησης για γκρουπ και ομάδες επισκεπτών.
   
Παλιά πόλη της Καστοριάς ¨Ντολτσό¨ - Αρχοντικά Καστοριάς
 
Ξεκινήστε την ημέρα σας με έναν περίπατο στο γραφικό Ντολτσό στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία απολαύστε ένα καφέ ή γεύμα στα εστιατόρια της περιοχής. 
 
Το ενδιαφέρον σας θα ελκύσουν αρχοντικά που χτίστηκαν εκείνα τα χρόνια και στέκουν ακόμη όρθια, όπως του Τσατσαπά, των αδελφών Εμμανουήλ, του Νεράντζη Αιβατζή κ.α. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αποκατασταθεί διατηρώντας τα μοναδικά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Πολλά από τα κτίσματα αυτά θα τα συναντήσατε στη συνοικία Ντολτσό, ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της πόλης της Καστοριάς.
 
Επίσης στην περιοχή του Ντολτσό λειτουργεί στο αρχοντικό Μπασάρα και Εμμανουήλ το ενδυματολογικό μουσείο και στο Αρχοντικό Νεράϊτζη – Αϊβάζη λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο. Λίγα μέτρα πιο κάτω στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο αρχοντικό Πηχιών.
   
Βυζαντινές Εκκλησίες
 
Ο Βυζαντινός πολιτισμός είναι, έτσι κι αλλιώς, κυρίαρχος στην Καστοριά και στις γύρω περιοχές με πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες μέσα στην πόλη καθώς και αρκετές ακόμη σε ολόκληρο το νομό. Για να μην αναλωθείτε σε θρησκευτικού χαρακτήρα περιπάτους, επιλέξτε να δείτε από κοντά τις πιο σημαντικές. Ο πιο γνωστός από τους ναούς της πόλης είναι η Παναγία Κουμπελίδικη (11ος αιώνας). Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του χαρακτηριστικού του τρούλου που λέγεται κουμπές στα τούρκικα. Στο εσωτερικό του ναού, θα θαυμάσετε εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, μεταξύ των οποίων η σπάνια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Συνεχίστε με τους Άγιους Ανάργυρους. Πρόκειται για τρίκλιτη Βασιλική του 11ου αιώνα που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου στο Ντολτσό και ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν μετά από παραγγελία της γνωστής οικογένειας των Λημνιωτών.  Δείτε, ακόμη, τον Άγιο Στέφανο (στην οδό Παλαιολόγου) έναν πολύ ενδιαφέροντα ναό του 9ου αιώνα, που είναι ο μοναδικός με γυναικωνίτη και κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες, αλλά και τον μοναδικό επισκοπικό θρόνο και τα εξαιρετικά κεραμοπλαστικά κοσμήματα και πλακίδια στο εξωτερικό του.
Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και το Βυζαντινό Μουσείο που φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές Βυζαντινών αγιογραφιών, γλυπτών και εκκλησιαστικής τέχνης.
   
Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων λαογραφίας και προϊστορίας 
Περιοχή: Μαυροχώρι   
 
Σκηνές από κέρινα ομοιώματα καθημερινού βίου μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό, στο χωριό και στο κάμπο δοσμένες σε θεματικές ενότητες, ήθη και έθιμα. Ο κύκλος του ψωμιού, του μαλλιού, ο τρύγος, σ’ ένα μουσείο τεσσάρων εποχών.
 
Στο μουσείο υπάρχει μία μεγάλη τετραγωνική αυλή που έχει ολόγυρα της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών π.χ. κουρείο, τσαγκαράδικο, καροπείο, και τον ψαρά με τα δίχτυα του.